LA FAGEDA

La Fageda és una cooperativa catalana d’iniciativa social sense ànim de lucre creada a Olot el 1982. El mas Els Casals, la seu social, es troba a la Fageda d’en Jordà, una de les principals reserves del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. En aquesta finca de 15 hectàrees, es porten a terme la majoria d’activitats, tant assistencials com productives.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRODUCTIVITAT

Les activitats productives de la cooperativa són eminentment agrícoles i es desenvolupen dins el marc administratiu d’un Centre Especial de Treball: una granja de vaques per a la producció de llet, la planta d’elaboració de productes làctics, una secció de jardineria, la planta d'elaboració de gelats el taller de manualitats i la nova activitat d'horticultura i conserves.  

Té com a finalitat la integració laboral de les persones de la comarca de la Garrotxa (Girona) que pateixen discapacitat intel·lectual o trastorns mentals severs. Treballem un total de 270 persones, incloses usuaris i professionals. La següent taula expressa la majoria de dades de forma clara:

Principals magnituds a 31/12/2011  
Nombre total de treballadors i persones assistides 289
Persones que presenten discapacitat int. o malaltia mental  161
Persones en pisos assistits o en autonomia a la pròpia llar 49
Facturació en euros
11.531.516
Evolució sobre exercici anterior + 7,3 %
Unitats produïdes a l’any
45.000.000
Caps de bestiar (granja de vaca de llet) 534
Inversió en euros
759.432
Persones inserides a altres empreses de la comarca 15
Persones inserides a altres empreses de la comarca 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’activitat d’aquesta empresa generalment afecta positivament a l’entorn humà, tal com hem dit. I respecte l’entorn natural, no afecta de manera negativa tampoc perquè una gran part de l’espai que ocupa és prat per a les vaques, i la fàbrica i les granges no fan malbé la natura. La cooperativa la Fageda explica així el seu projecte social:

"La Fageda ha engegat un procés de rehabilitació o reconstrucció de persones amb una estructura psicològica deteriorada, dependents, no valorats, no reconeguts... que mitjançant el seu treball recuperen l’autoestima, es senten útils, importants, reconeguts per la mirada de l’altre. Es tracta les persones amb tota la seva dignitat. No es parla de “discapacitats” o “disminuïts”, sinó de persones amb capacitats diferents, perquè, com diu en Cristobal Colón, tots tenim diferents capacitats. 
Aquestes persones que no tenien iniciativa, motivació, que es sentien una càrrega per a la família i la societat, que es veien ells mateixos com una nosa, ara es senten rehabilitats socialment, perquè treballen en una empresa que fa els millors iogurts dels món. En definitiva, no estem parlant d’un projecte econòmic, ni tan sols purament empresarial. L’objectiu principal i únic de la Cooperativa La Fageda és social, ara bé, amb la certesa que com més èxit tingui l’empresa, majors i millors garanties de que s’acompleixen els propòsits assistencials es tindran. Avui per avui, no hi ha ninguna persona a la comarca de la Garrotxa que pateixi discapacitat psíquica o malaltia mental i que estant en condicions de treballar no pugui aconseguir feina. És un fet únic, com a mínim a Espanya, ja que el col·lectiu de malalts mentals es topa amb un rebuig gairebé general dels agents econòmics i socials i pateix un atur que voreja el 90%."
 

PROCÉS PRODUCTIU

El iogurt es fa amb la llet de les pròpies vaques de les seves granges. La granja controla tot el procés, des de l’alimentació de la vaques fins les condicions de vida del bestiar. Amb una llet d’aquestes característiques, el procés productiu és molt suau i raonable que el que podria aplicar una gran indústria, que rep la llet de molts productor diferents i l’han de manipular per tal d’obtenir una matèria estàndard. Bàsicament, totes les activitats que es duen a terme a la fàbrica són automàtiques. I pel que fa a les granges són manuals. Les instal·lacions són les següents:

 

Més de 40.000 persones visiten anualment les instal·lacions de la cooperativa. Els visitants han esdevingut un dels principals vectors de la notorietat del projecte i de la marca, ja que La Fageda no fa cap mena de publicitat. La cooperativa La Fageda ha creat, en aquests anys, un model d’empresa social, és a dir, de gestió empresarial amb un objectiu social, que és perfectament exportable. A banda de generar riquesa a la comarca on treballen i solucionar un problema d’inserció laboral i social, aquest projecte ha esdevingut un referent, no només al nostre país, sinó també a nivell estatal i internacional. 
 

El següent vídeo ens ensenya la producció de la fàbrica de la Cooperativa la Fageda: